Search
Reservasi & Bantuan +62 811 6602 898 - +62 812 6602 898

Air Terjun Sarasah Bunta

Air Terjun Sarasah Bunta

Air Terjun Sarasah Bunta

Air Terjun Sarasah Bunta, Areal ini terdapat hutan yang terpelihara dengan baik, dan biasanya tempat ini digunakan untuk kegiatan perkemahan dan pengembangan taman buah-buahan. Memiliki air terjun dengan ketinggian 70-100 meter diantaranya air terjun Sarasah Bunta, Sarasah Aie Luluih, dan Sarasah Muraidan dengan aliran sungai-sungai kecil yang jernih.

kawasan Air Terjun Sarasah Bunta yang terletak disebelah timur Aka Barayun, memiliki empat air terjun (sarasah) Aie Luluih,  Bunta, Murai dan Aie Angek.   Sarasah Aie Luluih,  air yang mengalir melewati dinding batu dan dibawahnya mempunyai kolam tempat mandi alami yang asri, dari cerita dari orang tua-tua dulu, ada kepercayaan mandi atau membasuh muka di sarasah aie luluih dapat mengobati jerawat dan muka akan terlihat cantik dan awet muda. Sarasah Bunta dimana sarasah ini mempunyai air terjunnya yang berunta-unta indah seperti bidadari yang sedang mandi apabila terpancar sinar matahari siang sehingga dinamakan Sarasah Bunta. Sarasah Murai, pada sarasah ini sering pada siangnya burung murai mandi sambil memadu kasih sehingga masyarakat menamakan Sarasah Murai. dan apabila mandi di bawah air terjun kedua sarasah ini, dengan berdoa kepada Tuhan Yang Maha Esa, lekas mendapat jodoh bagi yang belum menikah.

Di kawasan Air Terjun Sarasah Bunta, disediakan fasilitas yang lumayan lengkap terdapat kawasan jajanan, kedai kopi, wc umum, serta masjid yang cukup bersih. Panorama di sekeliling Air Terjun Sarasah Bunta pun sungguh mempesona, yaitu tebing-tebing granit yang menjulang tinggi, pepohonan yang masih asri, persawahan hijau yang elok dipandang serta tidak lupa satwa-satwa disekitar yang masih bertahan hiudp di kawasan Lembah Harau.

About the Author

Leave a Reply

*